Salmonellaa tutkitaan yleisimmin ulostenäytteistä, mutta myös elintarvikkeista tai rehuista. Salmonellavalvontaohjelman mukaisia tutkimuksia tehdään nautojen, sikojen ja siipikarjan näytteistä. Tutkimuksia tehdään myös elintarviketyöhön liittyen tai matkan jälkeen ihmisten ulostenäytteistä. Näytteiden tutkiminen on aloitettava 4 vrk:n kuluessa näytteenotosta jolloin näytteet kannattaa toimittaa itse laboratorioon tai lähettää alkuviikosta ma – ke riittävän nopealla toimitustavalla. Tutkimuksia tehdään elintarvikeyrityksille, maatalousyrittäjille, viranomaisille ja yksityisille henkilöille. Tutkimukset tehdään pääasiallisesti Seinäjoella, Haapavedellä tehdään myös eläinsalmonellatutkimuksia.

Näytteenotto-ohjeet

Näytteenotto-ohje nautatiloille (ETT)

Näytteenotto-ohje sikatiloille (ETT)

Näytteenotto-ohje siipikarjalle (Ruokavirasto)